Tags

, , , , ,

Aubel is een vrij grote plaats van het Graafschap Dalhem.

Zij was één van de hoofdplaatsen van het graafschap en stond aan het hoofd van de schepenbank van Aubel (= Ban d’Aubel), die rechtsprak over de dorpen van de streek: Aubel en St Jean Sart.

Aubel 1

Het oude centrum situeert zich net ten noorden van de kerk en bestaat uit een groot driehoekig plein. Deze plaats kreeg in 1630 het voorrecht van een wekelijkse markt te houden. De plaats vestigde zich toen als marktcentrum voor graan en melk. In de 18de eeuw groeide de welvaart van dit dorp verder waardoor er enkele mooie burgerhuizen kwamen rond het plein. In de 19de eeuw volgde een verdere uitbreiding naar het noorden met een nieuw langgerekt plein als uitbreiding voor de markt.

Bijgevolg is Aubel een mooi dorp met de allures van een kleine stad. Men heeft te Aubel zeer veel cafés en eetgelegenheden. Aubel is bijgevolg meer een stad en centrum vandaag dan Dalhem ook al heeft zij geen historische titel.

Aubel Centrum Aubel centrum 2

De kerk van Aubel is eveneens een mooi gebouw en is een goed herkenningpunt in deze streek.  Na onze wandeling langs de kerk en de pleinen van Aubel reden we naar het Amerikaans Kerkhof ten oosten van Aubel.

Aubel kerk