Tags

, , , , ,

Val Dieu is een oude abdij van het Graafschap Dalhem en was tijdens het Ancien Regime gelegen binnen het gebied van Aubel.

De plaats is vandaag vooral bekend als bedevaartsoord.

Abdij Val Dieu HoevegebouwenAbdij van Val Dieu 2Abdij van Val Dieu 3

De abdij behoort tot de orde van de Cisterciënzers. Deze orde leeft in stilte en afzondering. Dit is ook in Val Dieu het geval. De kans dat je de kloosterlingen ziet is vrij klein tenzij je de gebeden bijwoont in de kerk. De kloostergebouwen en de kruidentuin zijn niet te bezoeken. Wel stelt Val Dieu meer open dan andere abdijen.

Zo is de tuin vrij toegankelijk en dit geeft enkele mooie zichten op de abdijgebouwen. Door de uitgestrektheid en de vijver is een wandeling door de tuin zeer aangenaam. In de tuin ziet men soms nog wel wat sporen van vroeger zoals oude bruggetjes. Verder kan men ook de kerk en de hoevegebouwen bezoeken. In de hoeve is er eveneens een café waar men het lokale bier kan proeven.

Abdij van Val Dieu 4

De gebouwen zelf dateren grotendeels uit de 17de en 18de eeuw. Deze zijn over het algemeen goed bewaard gebleven. Zij doen in bouwstijl denken aan de abdijen nabij Huy zoals Val-Notre-Dame en Paix-Dieu. De Franse Bezetting leidde ook tot een afschaffing van de abdij van Val-Dieu. De abdij werd gelukkig verkocht aan de abt. Uiteindelijk kocht één van de monniken de abdijgebouwen terug in 1840 en werd het in 1844 een priorij met nieuwe monniken afkomstig van de abdij van Bornem.

Abdij Val Dieu 5Abdij Val Dieu 6

Te Val Dieu bezochten we de kerk en maakten we een wandeling door de tuin. Vervolgens gingen we iets drinken op het terras. Nadien reden we oostwaarts naar Aubel.

Abdij Val Dieu 8Abdij Val Dieu 9