Tags

, , , , ,

Verviers is de grootste stad in de oostelijke Ardennen. Op het einde van het Ancien regime was zij eveneens de grootste plaats van Franchimont.

Verviers Saint RemacleVerviersVerviers fontaine Orban

Zij is gelegen aan de Vesder en maakte vooral opgang als textielcentrum. Ooit had men hier verschillende textielfabrieken en ververijen.  In 1799 vestigde William Cockerill zich in deze stad,die zijn kennis gebruikte voor de industrialisatie van de plaatselijke textielindustrie. Er werden nieuwe weefgetouwen gebouwd en Verviers werd zo één van de eerst geïndustrialiseerde streken van het Europese vasteland.

In de 19de eeuw groeide de stad snel, toch raakte de textielindustrie in de 20ste eeuw in verval. Verviers heeft sindsdien veel problemen met een economische heroriëntatie. Men heeft misschien ook te lang aan de industrie vastgehouden.

Kapel Saint LambertVerviers Franciscanenkerk

Vandaag profileert de stad zich meer toeristisch.

Verviers heeft op dat vlak wel wat te bieden. Wij begonnen onze wandeling door Verviers aan de St Remaclekerk. Deze kerk werd opgetrokken begin 19de eeuw dankzij de giften van de plaatselijke textielsector in neo-classicisme. Deze stijl is vrij strak.

Alle kerken van Verviers zijn lid van de Open kerken en dus altijd te bezoeken.

Na ons bezoek aan de kerk liepen we door de Rue des Raines. Men ziet hier enkele oude huizen. De straat komt uit bij een rondpunt waar men de grote fontein Ortmans ziet. Dit is één van de vele fonteinen in Verviers. Het gebouw met de belfortachtige toren huisvest vandaag de Waalse VDAB.

Verviers VesderVerviers 7Verviers 6Daarna volgden we de Rue du Collège en kwamen zo bij de Sint-Lambertuskapel. Deze kapel is gewijd aan Saint-Lambert één van de belangrijkste heiligen van Luik.

Na ons bezoek aan de kapel liepen we verder tot bij de oude Franciscanenkerk van Verviers aan de Vesder. Deze kerk is zeer opmerkelijk. Men komt namelijk eerst in een grote vestibule terecht waar er allemaal Heiligenbeelden staan. Feitelijk is dit één grote kapel met een monumentaal balkon. Vermoedelijk heeft men de kerk later dieper gemaakt, maar is het oorspronkelijk karakter behouden gebleven.

Na ons bezoek aan de kerk wandelden we tot aan de brug aan de Vesder. Daar heeft men een mooi zicht op de kerktoren en de rivier.  Daarna keerden we terug en namen de straat Pont Saint-Laurent. Hier begint het winkelcentrum van Verviers. Het winkelcentrum is nog vrij uitgebreid en nog niet zo lang geleden volledig heraangelegd.

Verviers

De straat komt uit op de Place Verte waar men opnieuw een fontein ziet. Dit plein is vandaag het hart van de stad. We draaiden af naar links en vervolgens namen we de eerste straat links (= Pont des lions). Hier ziet men een watermonument dat de loop van de oude Vesder evoqueert. Deze liep vroeger dwars door het centrum van Verviers. Daarna keerden we terug naar de Place Verte en draaiden linksaf.

Hier volgden we de Crapaurue tot bij het mooie stadhuis. Voor het stadhuis ziet men opnieuw een fontein met de perron. Verviers werd in de 17de eeuw verheven tot de rang van goede stad van het Prinsbisdom Luik. Daarna liepen we langs de Mont du Moulin en de Rue des Raines terug naar de Sint-Remaclekerk.

Verviers StadhuisVerviers Perron