Het Veurneambacht was een landstreek in het westen van het Graafschap Vlaanderen aan de andere kant van de Ijzer. Het is een vrij landelijke gebied dat zich uitstrekte van de Noordzee tot de heuvels van Poperinge.

Binnen dit gebied lagen er vier steden namelijk Veurne, Nieuwpoort, Lo en Poperinge. Deze steden met uitzondering van Nieuwpoort kwamen vrijwel ongehavend uit WOI. Er zijn bijgevolg nog  steeds mooie monumenten te bezichtigen.

De steden beschikten elk over een eigen afzonderlijke schepenbank los van deze van het Veurneambacht. Ook waren er acht heerlijkheden die eveneens juridisch onafhankelijk opereerden. Deze werd de Generaliteit van de acht parochies genoemd. Financieel droegen zij nog wel af aan het Veurneambacht.

Veurne

De hoofdstad is uiteraard Veurne dat men eveneens als een soort Klein-Brugge beschouwd. De stad beschikt over een zeer mooi marktplein.

 

Nieuwpoort ligt ten noordoosten van Veurne aan de monding van de Ijzer. Deze stad werd grotendeels tijdens WOI vernietigd. Men ziet er het monument voor Albert I en het openzetten van de Ijzersluizen. Dit stopte de Duitse opmars. In de stad ziet men voornamelijk wederopbouwarchitectuur en nog enkele oude gebouwen. Aan de monding van de Ijzer worden er vaak zeehonden waargenomen.

Lo is een heel klein stadje ten zuiden van Veurne waar voornamelijk het marktplein en de voormalige abdij centraal staan.

Poperinge is de stad in de heuvels. Zij was het hoofdkwartier van de Britten tijdens WOI achter de frontlinies en beschikt over liefst drie oude kerken. Het is een zeer mooie stad op ongeveer twaalf kilometer van Ieper.

Naast deze plaatsen zijn er nog vrij veel grote dorpen in dit gebied. We vernoemen hier Reninge, Roesbrugge,Oostvleteren en Watou. In deze vier dorpen staan er zeer monumentale kerken.

Veurne

Verder zijn er ook nog enkele abdijen en kloosters. Nabij Koksijde is er de ruïne van de abdij Ter Duinen. Ook was er vroeger de abdij van Eversam. De abdij van Eversam is grotendeels verdwenen. Niet ver van deze abdij werd deze van Westvleteren gesticht.

Aan de kust had men hier in het verleden een slijkerige boel die men de Moeren noemde. Deze werden door windkracht drooggelegd en de gronden werden ontgonnen.

Een ander belangrijk natuurgebied zijn de duinen nabij De Panne met het zogenaamde Calmeynbos.