Tags

, , , , ,

Diksmuide is een plaats die voornamelijk bezocht wordt in het kader van oorlogstoerisme. Net buiten de oude stad staat de Ijzertoren op het grondgebied van Kaaskerke. De Ijzertoren is één van de belangrijkste herdenkingsmonumenten van WOI.

Ten noordwesten ligt de Dodengang. Dit zijn loopgraven aan de oevers van de Ijzer.

Diksmuide (11)

Diksmuide (26)

De eigenlijke oude stad wordt wel eens vergeten. Diksmuide lag vroeger in het uiterste westen van het Brugse Vrije aan de grens met het Veurne Ambacht en is feitelijk nog een interessante plaats om te bezoeken.

Wij begonnen onze wandeling aan het station en volgden de Stationsstraat tot op de Grote Markt. De Grote Markt is een karaktervol plein. Blikvanger hier is het stadhuis met het belfort. Dit herinnert aan de vrijheden die deze stad genoot tijdens het Ancien  Regime. Diksmuide had ongeveer een zelfde omvang als Veurne en Nieuwpoort. Tussen de huizen kan men hier eveneens de Ijzertoren zien.

Diksmuide (23)

Daarna namen we de Torenstraat en kwamen we uit bij de Sint-Niklaaskerk. Zoals de meeste kerken in deze regio, bleef ook deze niet gespaard van de vernietigingen van WOI. De kerk werd heropgebouwd, maar tijdens WOII opnieuw door brandbommen bestookt. Van de oude kunstwerken bleef er bijgevolg niet veel over.

Diksmuide (37)Diksmuide (39)

We volgden de Kiekenstraat en namen de tweede straat links (= De Vismarkt). We staken de brug over en kwamen zo in het oud begijnhof. Het Begijnhof van Diksmuide nam niet zo lang geleden deel aan de Monumentenprijs. De site bestaat  al sinds de 13de eeuw. De huizen zijn zoals deze van Kortrijk wit geschilderd en de huisjes zijn vrij typisch voor begijnhoven. We wandelden terug naar de brug en daalden de trappen af. Men kan hier een heel stuk langs de rivier lopen.

Diksmuide (32)Diksmuide (42)Diksmuide (18)

Op een bankje aten we onze boterkoeken op die we bij de bakker hadden gekocht. Daarna liepen we verder tot aan de Vaartstraat. Hier gingen we naar links en vervolgens terug naar links. In de Generaal Baron Jacquesstraat namen we de eerste straat aan onze rechterkant. We kwamen zo op het Schoolplein waar we naar links gingen. We wandelden de straat ten einde en draaiden af naar rechts. We kwamen zo bij het laatste monument, het Zwartzusterklooster. Via de Konijnenstraat kwamen we terug uit op de Grote Markt. Vervolgens gingen we terug naar het station en namen we de trein naar Veurne.