Tags

, , , , ,

Na ons bezoek aan de stad Bastogne kwamen we aan bij het oorlogsmonument van Mardasson.

Mémorial du Mardasson 2

Mardasson is een voormalig gehucht van Bastogne enkele kilometers ten Noord-Oosten van de stad.  Men kan hier feitelijk ook te voet naar toegaan vanuit de stad Bastogne. Hiervoor volgt men dan best de oude spoorweg, die in het kader van het Ravel-project omgevormd werd tot een fietspad.

Mémorial Du Mardasson 1Mémorial du Mardasson 5

Het monument ter nagedachtenis van de 76000 Amerikanen die bij de slag om de Ardennen sneuvelden, gewond of vermist raakten , werd opgericht in 1950. Het heeft de vorm van een grote ster met daarop de namen van de verschillende staten van Amerika. Men kan het monument beklimmen. Men heeft bijgevolg een mooi uitzicht op de omgeving in alle richtingen.

Mémorial du Mardasson 4Mémorial du Mardasson 3

Er is daarnaast een museum gewijd aan deze veldslag. Men verwacht misschien een grote oorlogsbegraafplaats, maar tot zover heb ik er nog geen gevonden in deze regio. Er is blijkbaar wel een Duits Kerkhof in Recogne (= het gehucht ten noorden van Bastogne) en een monument ter nagedachtenis van het Amerikaans kerkhof. De Amerikanen werden heropgegraven en vervolgens in eigen land onder de grond gestopt. Alleen in Henri-Chapelle nabij Eupen is er nog een groot Amerikaans kerkhof te zien van de slag van de Ardennen.

Na ons bezoek aan Mardasson reden we verder naar La Roche.