Tags

, , , , ,

Het Baljuwschap van Samson was de naam van de landstreek gelegen beneden de Maas van het Graafschap Namen. De hoofdplaats was het kasteel van Samson, één van de zeven grafelijke burchten.

Vroeger noemde men deze streek ook wel het Baljuwschap Entre Meuse et Arche. Arche is de naam van het bosgebied ten Noorden van Maillen en Gesves. Daarnaast stroomt er een riviertje door dit gebied, de Samson. Deze rivier ontspringt in het bos en stort zich in het dorp Samson in de Maas.

Geografisch wordt dit gebied tot de Condroz gerekend. De streek is weliswaar erg bosrijk en wordt daardoor ook omschreven als de Condrusische Ardennen.

Veel steden waren er niet in dit gebied. Toch waren er enkele belangrijke plaatsen. De belangrijkste zijn Andenne,Sclayn, Samson en Beaufort. Het Baljuwschap van Samson werd verder onderverdeeld in subgebieden: Ban d’Andenne, Ban de Sclayn en Terre de Beaufort wat eveneens het belang van de plaatsen benadrukt.

Andenne had al sinds de middeleeuwen het karakter van een groot dorp (= bourg). Zij had eigen marktrechten en er vonden jaarmarkten plaats. Het bekendste feit is de gestolen koe op de jaarmarkt van Andenne die aanleiding gaf tot de bloedige oorlog van de koe van 1275-1278 waarbij Brabant,Namen, Luik en Luxemburg betrokken waren.

De  Graaf van Namen trad op als beschermheer van Andenne, dat zoals Nijvel, Lobbes en Aulne tot de oudere abdijen behoorde. De abdij werd gesticht door de heilige Begga, een zus van de heilige Gertrudis van Nijvel en grootmoeder van Karel Martel. Geleidelijk werd de abdij bij de grafelijke bezittingen geïntegreerd en hierdoor wordt Andenne en haar gebied tot het baljuwschap van Samson gerekend.

Sclayn wordt vrijwel altijd omschreven als een groot dorp. Toch is deze plaats opvallend kleiner. Sclayn is de hoofdplaats van het andere belangrijke gebied. In deze plaats staat eveneens een collegiale kerk en is er een klein plein. Ook Sclayn zou over vrijheden beschikken sinds de 14de eeuw.

Beaufort is een kasteelruïne nabij de stad Huy. Haar gebied was vlak bij deze Luikse stad gelegen met wie zij veel conflicten had. Het omvatte het dorp Solières waar er nog enkele overblijfselen zijn van de voormalige abdij. Daarnaast ook het dorp Ben Ahin waar de kasteelruïne van de heerlijkheid van Beaufort staat op een rots aan de Maas.

Samson ligt meer in de richting van Namur. Het dorp is vandaag in fusie met Thon, één van de mooiste dorpen van Wallonië. Op de rots aan de Maas ziet men de overblijfselen van deze eens grote burcht (Rue de Bief-Chaussée de Gramptinne).

Nog een opvallend feit is de aanwezigheid van grotten in dit gebied. Hier leefde de prehistorische mens in het Maasdal. Eén van de mooiste grotten is deze van Goyet. Deze grotten liggen heel wat Noordelijker dan Hotton en Han.