Tags

, , , , ,

Amont was in het verleden de naam van één van de kwartieren van het Prinsbisdom Luik. Ze wordt ook wel het kwartier van Dinant genoemd naar de voornaamste stad in dit gebied.

Het gebied bestond uit een smalle landstrook langsheen de Maas die zich langsheen de rivier de Lesse verder uitstrekte naar de Ardennen. Tot Amont werd gans het Graafschap Rochefort gerekend. Hierdoor lag een groot deel van de Lessevallei binnen dit gebied.

De grenzen van dit gebied waren grillig. De meeste plaatsen ten noorden van de Lesse behoorden in het verleden tot het Luikse kwartier van de Condroz. In het Zuiden grensde dit gebied aan het Hertogdom Bouillon en aan het Hertogdom Luxemburg.  Saint Hubert wordt wel eens gezien als deel van Luik, maar dit was altijd een betwist gebied met Luxemburg.

Er is niet veel geweten over de vroege geschiedenis van het kwartier van Amont. Soms wordt er gesteld dat zij zoals de andere kwartieren van Luik ooit een eigen Graafschap was vergelijkbaar met Moha, Loon, Franchimont of Huy (=Condroz). Toch is er weinig over de geschiedenis van dit kwartier geschreven.

De streek wordt in verband gebracht met de vier heemskinderen die men in het Frans les Quatres fils Aymon(t) noemt. Een zekere ridder Aymon was heer van de Ardennen en een vazal van Karel de Grote. Een spelletje schaak liep serieus uit de hand. Reinout, de zoon van Aymon, kon niet tegen zijn verlies en sloeg met het zilveren schaakbord op het hoofd van zijn tegenstander Lodewijk, een neef van Karel de Grote . Lodewijk stierf en Karel de Grote zweerde hem te wreken.  De vader werd gevangengenomen, maar Reinout kon ontsnappen op zijn paard Beyaert. Samen met zijn drie broers vluchtte hij de Ardennen in. Uiteindelijk werd het paard van Reynout door Karel afgenomen en verdronk het in de Maas. Verschillende plaatsen worden met de legende in verband gebracht. Zo is er nabij Dinant een rots die door de hoeven van Beyaert werd gespleten. Ook het kasteel van Poilvache wordt vaak aan deze legende gekoppeld.