Dasburg was in het verleden een heerlijkheid gelegen binnen het Kwartier van Vianden.

Zij was naast het Graafschap Vianden één van de belangrijkste plaatsen binnen het Kwartier. Er hingen verscheidene dorpen van af die men in drie meierijen of rechtsgebieden onderverdeelde namelijk Daleiden, Eschfeld en Harspelt.Dasburg 1IMG_6999Dasburg 3

 

Sinds 1815 kwam het Gebied van Dasburg rechts van de Our toe aan Pruisen.  De Our werd voortaan de grens tussen Luxemburg en Pruisen (= later Duitsland).

Het dorp Dasburg ligt vandaag dus net over de grens in Duitsland. Dasburg is een pittoreske plaats waarbij de belangrijkste bezienswaardigheid de voormalige burchtsite is.

Het dorp moet vroeger groter zijn geweest. Tijdens het Ancien Regime omschrijft men deze plaats nog als  Vlek of Groot Dorp. Echter viel het inwonersaantal sterk terug van 601 inwoners in 1815 naar slechts 229.

Dasburg 4Dasburg 6

De burcht was in de middeleeuwen aanvankelijk eingendom van de abdij van Prüm, die het in de 14de eeuw in leen gaf aan de Graven van Vianden. Vianden zag het als een voorpost om hun eigen kasteel beter te verdedigen en zij verkregen uiteindelijk de volledige rechten op het gebied. In 1417 kwam Vianden en bijgevolg ook Dasburg toe aan Engelbert Van Nassau. Daardoor zijn de heren van Nassau ook heer van Dasburg.

Wij parkeerden onze auto op de parking in de Hauptstrasse ongeveer ter hoogte van de kerk. Daar ziet men boven op de rots de overblijfselen van de burcht.

We staken de straat over en volgden de Neuenweg naar boven. In deze straat heeft men een zicht op de brug. We liepen verder en via de brug kwamen we op de voormalige site van het kasteel. Deze is werkelijk zeer uitgestrekt. Het kasteel moet vroeger zo groot geweest zijn als Bouillon. Toch blijft er niet zoveel van over. We maakten eerst de rondgang door het grasveld van het benedendeel. Men heeft er een mooi uitzicht op de vallei van de Our. Als laatste klommen we naar het stukje muur dat er nog bovenuit steekt.

Vervolgens wandelden we naar het kerkje. Binnen is de kerk vrij sober. Op de plafond ziet men allemaal wapenschilden.