Tags

, , , , , ,

Na ons bezoek aan Solre-sur-Sambre wandelden we langs de Samber naar Merbes-le-château.

Merbes is een groot dorp (= vlek) van het Graafschap Henegouwen. Deze plaats wordt in het Frans vaak bourg genoemd zoals alle plaatsen met enige omvang en bijzondere vrijheden zoals het marktrecht. In oude boeken wordt de term bourg gebruikt voor alle plaatsen groter dan een dorp, maar kleiner dan een stad. Vaak hadden zij geen stadsmuren. Soms hadden zij stadsrechten (bv. Kaprijke, Tielt, Ronse), soms vrijheidsrechten (Turnhout, Geel, Asse,…), soms alleen marktrechten (Maldegem, Peruwelz).Merbes SamberMerbes ruelleOok te Merbes vonden er jaarmarkten plaats. Het dorp is zeker al sinds de middeleeuwen een vrij grote plaats. In 1343 stichtte Jean III de Barbençon er een hospitaal.

Eén van de voornaamste nijverheden van deze plaats was vroeger de pottenbakkersnijverheid. Rond 1500 stond de plaats bijgevolg als Merbes-Poterie bekend.

Bovendien bezat zij tijdens het Ancien Regime  een eigen schepenbank die de gewoonten van Mons volgde.

Saint-Martin MerbesStadhuis MerbesMerbes marktplein

Ook vandaag heeft Merbes nog bijzondere functies tegenover de omliggende dorpen. Zo zijn er meer eetgelegenheden te vinden. Toch moeten we toegeven dat Merbes eerder als een groot dorp overkomt.

We wandelden langs de Samber van Solre naar Merbes. Na ongeveer 3 km kwamen we aan te Merbes. Men ziet er een brug waar al het verkeer de Samber oversteekt. Net voor de brug bemerkt men aan de linkerkant een steeg tussen de huizen die je van de Samber ineens tot bij de kerk brengt.

Merbes centrumOude spoorwegberm MerbesDe kerk Saint-Martin van Merbes is een vrij opvallend gebouw. De omvang verraadt al dat Merbes ooit meer dan een gewoon dorp was. Daarna namen we de doorsteek achter de kerk en kwamen zo in de Rue Notre-Dame waar we vervolgens naar rechts gingen. We zien hier enkele oude huizen van Merbes.

De straat komt uiteindelijk uit op een plein waar men het gemeentehuis en enkele andere fraaie gebouwen ziet.

Brug MerbesOude Spoorwegbrug MerbesSambervalleiDaarop volgden we de Rue de la Place en de Rue de l’Hôpital. Op een gegeven moment komt men hier aan een pad van de oude spoorweglijn. Hier gingen we naar rechts en kwamen zo aan een oude spoorwegbrug over de Samber die al lang niet meer in gebruik is.  Op de brug heeft men een mooi bovenzicht op de Samber. Vervolgens maakten we rechtsomkeer en namen het kleine steile zandpadje aan onze linkerkant dat ons terug op de RaVel bracht.

Daarna volgden we de Samber verder naar het station van Labuissière.