Tags

, , , , ,

Theux is een klein pittoresk stadje en was feitelijk de hoofdplaats van het Markgraafschap van Franchimont.  Zij mag gezien worden als één van de moederparochies van de streek. Haar oorsprong gaat terug tot de Romeinse tijd. Aanvankelijk heette het gebied van Franchimont gewoon Theux en omvatte dit de streek van Theux, Spa, Sart en Jalhay. Net ten zuiden van Theux bouwde de Prinsbisschop het kasteel van Franchimont in de 11de eeuw waardoor het gebied Franchimont ging noemen.

Theux 1De plaats is niet erg groot, maar telt door haar ouderdom wel enkele bijzondere bezienswaardigheden.

Het meest opvallende is de plaatselijke kerk van Sint-Hermes en Alexander.

 Aan de buitenkant valt meteen de ongewone vorm op van deze kerk. Men ziet er namelijk de 13de eeuwse verdedigingstoren. Deze is nog steeds uitgerust met schietgaten.  Bovendien is deze kerk de enigste Romaanse Hallekerk die bewaard gebleven is tussen de Loire en de Rijn.  Nog een derde uniek punt aan dit monument is de binnenkant van de kerk. De kerk heeft namelijk een aantal 17de eeuwse plafondschilderingen op hout.

Theux 2Theux 3

Behalve de kerk is er ook een langgerekt marktplein waar men de perron ziet en het oude schepenhuis. De oude huizen vindt men voornamelijk terug rond dit plein en de straat naar de kerk.

Theux 4