Eerder bespraken we al zes van de zeven hoofdsteden van het Hertogdom Brabant namelijk Leuven, Brussel, Antwerpen, Tienen, Nivelles en Zoutleeuw.

’s Hertogenbosch was lange tijd de vierde grootste stad van Brabant en de hoofdstad van de Meierij van ’s Hertogenbosch. Dit rechtsgebied omvatte de streken van het Kempenland, Maasland, Peelland en Oisterwijk en was gelegen in het noordoosten van Brabant.

Shertogenbosch Stadhuis

Shertogenbosch oudste gebouw

Wij bezochten de stad met de trein. ’s Hertogenbosch is een aangename stad doordat een groot deel autovrij is en er ook veel terrassen en winkels zijn. We volgden de Stationsweg en de Visstraat naar de binnenstad. Daarop namen we de Hooge Steenweg aan onze rechterkant. We kwamen zo op het marktplein.

Daar ziet men het oude stadhuis. Dit gebouw valt op door de klokkentoren. Vervolgens liepen we verder over de Schapenmarkt en de Vughterstraat. Via het Kruisbroederstraatje kwamen we aan bij de Sint-Catharinakerk. Zoals de straatnaam zegt was dit vroeger het klooster van de Kruisheren, maar deze werden door de Protestanten in de 17de eeuw verdreven. Sindsdien was het een protestantse kerk.

Shertogenbosch St Katelijnekerk (2)

Daarna keerden we terug en gingen rechtdoor naar de Sint-Jorisstraat waar we naar rechts gingen. We namen vervolgens de eerste straat links en volgden de Keizerstraat en de Waterstraat. In de Verwersstraat gingen we naar rechts en bezochten er het stedelijk museum. In het museum ziet men zowel oude als zeer recente dingen. Bekend zijn de werken van Jeroen Bosch. Opvallend is ook dat er een soort supermarktketen in het verleden met Den Bosch verbonden was en ook deze geschiedenis een plaats in het museum heeft gekregen. Op aanraden van de verkoopster in de museumshop zijn we nadien een Bossche bol van Jan de Groot gaan eten. Een Bossche bol is een soes met chocolade en zeer veel slagroom.

Shertogenbosch Smal zijstraatje

We volgden de Verwersstraat verder en namen de Peperstraat aan onze linkerkant. Opvallend zijn de straatnamen in Den Bosch. Zo heb je steegjes die “Achter de Wereld” noemen,…

We volgden de Peperstraat verder en kwamen zo bij de Sint-Janskathedraal. Dit is de grootste kerk van Den Bosch. Ook deze kerk werd in het verleden door de protestanten in beslag genomen. Toch vervult zij vandaag opnieuw de functie van katholieke kerk. In de kerk zijn er nog een aantal oude kunstwerken te zien. Opvallend zijn de schilderingen op de gewelven, de helderheid van de kerk en uiteraard de omvang.

Shertogenbosch St Janskathedraal

Shertogenbosch St Janskathedraal (13)

Daarna volgden we de Kerkstraat en namen de Gasselstraat aan onze rechterkant. Op het einde van de straat gingen we terug naar rechts en daarop naar links. We volgden de Nieuwstraat tot aan de Zuid-Willemvaart waar we de brug overstaken en naar links gingen.

Shertogenbosch St Janskathedraal (8)

We volgden de Zuid-Willemvaart naar de citadel. Na ons bezoek aan de citadel staken we de brug aan de Citadellaan over en volgden we de Jan Heinsstraat. Daarop namen we de Orthenstraat aan onze linkerkant. Deze komt uit op de Hooge Steenweg waar nog even de winkels verkenden en onze dag op de Grote Markt beëindigden.

Shertogenbosch Zwanenbroedershuis