Tijdens deze tweede wandeling door Mechelen gingen we meer in op het zuiden van de stad.

Wij begonnen onze wandeling aan het station van Mechelen.

Van daaruit wandelden we naar het kanaal en draaiden af naar rechts. We volgden de vaartdijk tot aan de volgende brug waar we naar rechts gingen. We betraden zo de oude stad via de Brusselse poort.

Brusselse Poort

OLV-over-de-Dijlekerk

Schepenhuis

We volgden de Hoogstraat naar de Korenmarkt. Op dit driehoekige plein gingen we naar rechts en volgden de Onze-Lieve-Vrouwestraat. We kwamen zo bij de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. Dit is de belangrijkste parochiekerk van het zuiden van de stad. In deze kerk hangt er eveneens een schilderij van Rubens: De Wonderbare Visvangst. We volgden daarop de Onze-Lieve-Vrouwestraat verder en draaiden af naar links.

We staken de brug over en kwamen zo op de Bruul, de belangrijkste winkelstraat van Mechelen. In deze straat ziet men aan de linkerkant een kloosterkerk, de Priorij van Leliëndaal van de zusters Norbertinessen.

De Bruul komt uiteindelijk uit op de Botermarkt. We gingen verder rechtdoor en kwamen zo op de Grote Markt. Daarop draaiden we af naar links en wandelden naar de Ijzeren leen. We passeerden langs het Schepenhuis. Net voor de brug namen we de Nauwstraat aan onze rechterkant en kwamen zo op de Vismarkt.

Dijle Mechelen

Dijle Mechelen 2

We staken de brug over naar Brouwerij Lamot. Men ziet dat er hier vlottend pad loopt over de Dijle. We volgden dit pad over het water en dit helemaal tot aan de brug die we eerder overstaken om naar de Bruul te gaan. We staken de brug nogmaals over en betraden het Dijlepark aan de rechterkant. We wandelden door het park tot bij de oude watermolen aan de Zandpoortvest. Hier gingen we naar rechts.

We volgden de vest een klein stukje en gingen vervolgens terug naar rechts. We kwamen zo aan de Hanswijkbasiliek. Het Mariabeeld zou zelf deze plaats hebben uitgekozen door het schip waarop zij meevaarde hier tegen te houden tot zij aan land werd gebracht. Opvallend aan deze kerk is de koepel wat zeer uitzonderlijk is bij oude kerken in de Nederlanden.

Oude WatermolenHanswijkbasiliek

We wandelden verder en gingen bij het volgende kruispunt naar links. We gingen rechtdoor en kwamen zo terug bij het station van Mechelen.