Tags

, , , , ,

Moha is een streek met plaatsnamen die voor België wat exotisch lijken. Zo zijn er in dat gebied de plaatsen Moha, Oha, Amon-Sotia en Java en de bossen van Hama en Bordia.

Behalve deze eigenheid is het ook een vrij speciale streek waar men vooral graag lijkt te fietsen. De Haspengouw maakt hier plaats voor een meer rotsachtig landschap met kronkelde wegen, hellingen en scherpe bochten tot aan de Maas. De Maas vormde de uiterste zuid-grens van het kwartier van Moha. Aan de andere kant lag vroeger de Condroz en de stad Huy.

Het kwartier van Moha behoorde tot het Prinsbisdom Luik sinds de 13de eeuw. Het was vroeger een Graafschap dat tussen Brabant en Luik in lag. Doordat de Graaf geen erfgenamen had, vonden zowel Luik als Brabant dat zij aanspraak maakten op Moha. Het kwam dan ook tot een successieoorlog waar vooral Haspengouwen door brand getroffen werd.  Ook Tongeren en Luik werden toen door Brabant belegerd. Brabant kon in beide steden zelfs doordringen tot het hart van de stad. De Prinsbisschop had gedacht dat de uitdager wel naar het kasteel van Moha ging komen en had daardoor de stad Luik onbewaakt achtergelaten. Luik werd daardoor in 1212 verwoest. Ondanks deze misstap werd Brabant verslagen te Steps in 1213 door een burgerleger van Luik, Huy en Dinant. Het zou weliswaar nog tot 1229 duren vooraleer de hertog afstand deed van zijn rechten op Moha.

Moha, de hoofdplaats van dit kwartier, werd in de daarop volgende jaren één van de belangrijkste burchten van Luik. Bij opstanden in Huy en Luik trok de Prinsbisschop zich hier terug. Ook was het kasteel een soort Luikse gevangenis waar men de tegenstanders van het bewind opsloot. De inwoners van Huy, die vlakbij woonden, vonden dat allemaal maar niets. Zij belegerden meermaals het kasteel en slaagden er in 1376 in het kasteel te vernietigen.

Behalve de ruïnes van het kasteel zijn er zeer veel abdijen in het kwartier van Moha waaronder Val-Notre-Dame, Flône en Paix-Dieu. Ook ziet men hier het mooi kasteel van Jehay en de Collegiale kerk van Amay.