Tags

, , , , ,

Celles is gelegen in het zuiden van de Condroz nabij Dinant. Het dorp ligt  bijna aan de Lesse. In het verleden behoorde het dorp tot het kwartier van de Condroz en niet tot Amont zoals haar zuiderburen.

Het dorp wordt gezien als één van de mooiste dorpen van Wallonië. Toch is het op zich een opmerkelijke plaats. Er staat namelijk een collegiale kerk waar in het verleden een kapittel aan verbonden was.  De kerk is daardoor een stuk ruimer dan de gewone parochiekerk. Ondanks de meeste collegiale kerken in steden stonden,waren er ook enkele gevestigd in dorpen op het platteland. In het Prinsbisdom Luik en het Graafschap Namen kwam dit vrij veel voor bv. de collegiale kerken van Amay, Kortessem, Sclayn en Moustier-sur-sambre.

Celles groeide rond een klooster, gesticht door heilige Hadelin in de 7de eeuw. De volgelingen van Hadelin leefden hier tot de 14de eeuw. Ze werden opgevolgd door de Heremieten of kluizenaars die zich boven op de heuvel achter de collegiale kerk vestigden. Tussen de Collegiale kerk en het klooster loopt er een kruisweg. Hadelin is de patroonheilige van de Luikse stad Visé. De relieken van deze heilige werden in opdracht van de Prinsbisschop van Luik in 1334 overgebracht naar de stad Visé.

Na ons bezoek aan het Celles reden we naar het kasteel van Vêves dat net ten westen ligt van dit dorp.