Bevel is een dorp dat vroeger tot de Bijvang van Lier behoorde. Het dorp is over het algemeen heel landelijk en rustig. Ten oosten van dit dorp lag vroeger de Bevelse Heide.

Bevel 1

Om ook eens een ander landschap te tonen dan de Netebeemden bespreken we dit dorp dat wij 11 januari 2014 bezochten. Wandelen in de winter is niet altijd zo gemakkelijk doordat de onverharde paden er dan modderig bij liggen. De wandeling die we te Bevel maakten loopt bijgevolg bijna volledig over verharde paden (met uitzondering van het stukje langs het veld tussen de Legebaan en de Nijlensesteenweg).

Wij begonnen deze wandeling (= 6 km ) op de parking van de kerk van Bevel. Daarna volgden we de straat Bevel-Dorp naar de Rooiestraat waar we naar links gingen. Daar staat een bordje van de weg naar wandelknooppunt 89. Vanaf knooppunt 89  volgden we de knooppunten 91-97-92-31-30-29-28-89. De wandeling gaat over het grondgebied van Bevel, Kessel en Nijlen.

Wilgen Bevel/Kessel 1Wilgen Bevel/Kessel 2

Tussen knooppunten 89 en 91 ligt een open vlakte waar het sterk kan waaien. Links ziet men er de verhoging van de Netedijk. Uiteindelijk draait het pad net achter de plaats met al de knotwilgen.  Daarna staken we de Nieuwe Bevelsesteenweg over en wandelden verder door de Helleweg. In de Nieuwe Bevelsesteenweg is er een strook met kasseien om het verkeer te doen vertragen.  In de Helleweg zijn er voornamelijk veel houtkanten. Ook deze weg is zeer rustig.

De Hemelweg is iets drukker doordat er enkele huizen staan, maar nog steeds zeer rustig.

Wandeling Bevel-Kessel-NijlenWandeling Bevel Kessel Nijlen 2Wandeling Bevel Kessel Nijlen 3

 We zagen tijdens de wandeling heel wat vogels ondermeer een roofvogel, bosduiven en een grote groep vinken.  De Bevelsesteenweg was de enigste drukke baan die je feitelijk over moest steken. Daarna volgden we de Legebaan en gingen aan knooppunt 28 naar rechts. Het pad stopt hier maar loopt onverhard verder langs een veld naar de Nijlensesteenweg.

Daarna volgden we een stukje de Nijlensesteenweg en draaiden vervolgens naar rechts. Via de Diepevoortstraat kwamen we terug uit in Bevel-dorp waar we naar links gingen. Daar gingen we nog iets drinken in de taverne.

Bevel 1Bevel 2Bevel 3Bevel 4